23. apr. 2024 o 04:00
TASR, Koktejl

Liečbu vysokého tlaku netreba podceniť: Spája sa s viacerými zdravotnými rizikami!

placeholder
Liečbu vysokého tlaku netreba podceniť. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Lekári upozorňujú na potrebu správnej liečby a včasnej diagnostiky.

Zaujímavosti
23. apr. 2024 o 04:00
Liečbu vysokého tlaku netreba podceniť: Spája sa s viacerými zdravotnými rizikami!

Lekári upozorňujú na potrebu správnej liečby a včasnej diagnostiky.

Neliečený vysoký krvný tlak, teda artériová hypertenzia, sa spája s viacerými zdravotnými rizikami. Viesť môže k srdcovému zlyhávaniu. Poukázala na to prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti Anna Vachulová. Upozornila preto na potrebu správnej liečby a včasnej diagnostiky.

„K najobávanejším komplikáciám neliečenej alebo nedostatočne liečenej artériovej hypertenzie patrí vznik srdcového zlyhávania, keď srdce prestáva pracovať. Najskôr zostáva zachovaná funkcia pumpy, neskôr sa redukuje a srdce nakoniec úplne zlyhá. Druhou veľmi obávanou a frekventovanou situáciou je vznik fibrilácie predsiení, čiže závažná predsieňová arytmia. Neliečený vysoký krvný tlak vedie aj k vzniku množstva arytmií,“ poznamenala.

Okrem srdca môže neliečená artériová hypertenzia zasiahnuť tiež mozog. Najčastejšie sa spája s demenciou. „Praktickí lekári aj špecialisti majú k dispozícii rôzne testy, aby včas zachytili vývoj demencie a nastavili správnu liečbu, v prvom rade normalizovali hodnoty krvného tlaku a následne poslali pacienta k ďalšiemu špecialistovi,“ povedala Vachulová. Neliečený vysoký tlak môže podľa nej poškodiť aj obličky, oči alebo dolné končatiny. Súvisí tiež s aterosklerózou.

Lekárka v tejto súvislosti upozornila na potrebu včasnej diagnostiky a správnej liečby ochorenia. „Ak je pacient v bezpečných cieľových hodnotách tlaku krvi, je riziko vzniku komplikácií minimálne. Akonáhle nemá pacient dostatočne kontrolované hodnoty tlaku krvi, tak sa neúmerne zvyšuje riziko všetkých závažných aj menej závažných komplikácií,“ uzavrela.