21. apr. 2024 o 15:46
TASR, Koktejl

Skvelá správa pred olympijskými hrami: Slovenskí chodci Černý a Burzalová si vybojovali miestenku do Paríža!

placeholder
Slovenskí chodci Dominik Černý a Hana Burzalová.
Zdroj: Ferenc ISZA / AFP / AFP / Profimedia

Slovenskí chodci Dominik Černý a Hana Burzalová vybojovali miestenku na olympijské hry v Paríži.

Domáci šport
21. apr. 2024 o 15:46
Skvelá správa pred olympijskými hrami: Slovenskí chodci Černý a Burzalová si vybojovali miestenku do Paríža!

Slovenskí chodci Dominik Černý a Hana Burzalová vybojovali miestenku na olympijské hry v Paríži.

V nedeľných pretekoch miešaných štafiet na MS v tureckej Antalyi obsadili celkovo 21. miesto časom 3:05:38 h. Istotu účasti pod piatimi kruhmi získalo 22 dvojíc, Černý s Burzalovou boli v redukovanom poradí na 19. mieste.

Boj o miestenku nevyšiel druhej dvojici Mária Katerinka Czaková, Miroslav Úradník. Na trati sa držala taktiež na postupovej pozícii, no na 40. kilometri musela Czaková po treťom napomínaní zastaviť v trestnej zóne a konečný čas 3:06:11 h stačil iba na 24. miesto. Obaja však majú ešte šancu predstaviť sa v Paríži nielen v individuálnych pretekoch, ale aj v miešanej štafete. K 22 už istým dvojiciam pribudnú ešte tri, ktoré získajú miestenku na základe rebríčka Svetovej atletiky. Uzávierka je 30. júna. Czaková a Úradník sú v pozícii náhradníkov.

Černý a Burzalová získali pre Slovensko 15. a 16. istú miestenku do Paríža. Atletickú výpravu rozšírili na číslo štyri, ostrý limit už minulý rok splnili Viktória Forsterová na 100 m prek. a osemstovkárka Gabriela Gajanová.

Súťaž miešaných štafiet na maratónskej trati chodcov pozostáva zo štyroch úsekov. Najprv ide muž 11,45 km, potom žena 10 km, nasleduje opäť muž na 10 km a záverečný úsek absolvuje žena 10,745 km. V Antalyi absolvovali muži i ženy taktiež tradičnú trať na 20 km, o tímových výsledkoch rozhodoval súčet umiestnení. Slovenky obsadili 10. miesto, keď nazbierali 161 bodov.

Víťazné Číňanky mali na konte 15. Najlepší výkon zo Sloveniek predviedla Ema Hačundová, ktorá si zapísala čas 1:39:47 h a skončila na 41. mieste. V súťaži mužov Slováci družstvo nepostavili, nastúpil iba Michal Morvay, ktorý výkonom 1:25:47 obsadil 49. miesto. Informácie pochádzajú z oficiálnej webstránky Slovenského atletického zväzu (SAZ).